Mei 2020

Beste lezer,

Wat? Alweer een nieuwsbrief?

Klopt. Omdat we vanaf deze maand een nieuwe medewerker erbij hebben die de communicatie regelt, verstuurt GlobalRize sinds nu elke maand een nieuwsbrief. Ik ook.

Zelf ben ik blij dat het gewone leven langzamerhand weer begint. Sinds vandaag werk ik ook weer twee dagen op kantoor. Leuk om weer wat collega´s (al zijn het er nog niet veel) te ontmoeten. 

Op dit moment ben ik bezig om de Thaise website af te maken. Deze is een tijdje offline geweest. Verder ben ik de laatste tijd veel bezig geweest met de website GlobalRize.nl voor de Pinkseractie. Hierover straks meer. Ook de Engelse website GlobalRize.org wil ik binnenkort vernieuwen. 

Het werk en de nieuwe talen blijven maar groeien. Op dit moment zitten we op 25 talen!

Erg bijzonder. 

Foto gezin.jpg

Hartelijke groet,
André & Linde
Roos, David, Anne

Gebedspunten

  • Dankpunt dat het normale leven langzamerhand weer wordt opgepakt
  • Gebed voor de landen en collega´s in die landen die het nu erg moeilijk hebben
  • Gebed voor de financiën van GlobalRize 

Aantal cursisten groeit flink

De coronacrisis heeft weerslag op ons werk. Het aantal cursisten van BiblBasics (de Engelse Bijbelbasiscursus) en The Life of Jesus (cursus over het leven van Jezus) is de afgelopen maanden flink toegenomen. Zijn de vragen waar mensen mee komen anders dan anders? We vragen het Karel Remmelink, mentor van vele cursisten.

'De impact van corona in bijvoorbeeld Afrika lijkt qua ziekte mee te vallen. Maar de lockdowns van de overheid zorgen voor werkloosheid, armoede en schrijnende situaties. Een jongen uit Oeganda, die ik vorig jaar ontmoet heb, vertelde mij: "Ik verbouw pinda’s en die verkoop ik op de markt. Maar de markt is gesloten… Weg inkomen." In Kenia hoorde ik van vaders die werkloos thuiszitten en dochters die niet naar school kunnen – met seksueel misbruik tot gevolg. Dan voel je je zo ontzettend machteloos. Je ziet dat het vangnet voor de armen ontbreekt – in Roemenië maar ook in de Verenigde Staten.'

De crisis biedt GlobalRize ongekende mogelijkheden om het Evangelie te delen. Het aantal mensen dat aan een Bijbelbasiscursus is begonnen, is flink toegenomen in de talen Engels, Frans, Spaans en Bengaals. 'Het lijkt er op of wat meer mensen dan voorheen de cursus afmaken,' zegt Karel. Het aantal mentoren is ook toegenomen. In Het Laotiaans en Roemeens is het bereik op Facebook enorm gegroeid. Nog veel meer mentoren zijn nodig om cursisten te begeleiden. Wat een unieke kans om mensen op Jezus te wijzen!

Portugese pagina maakt doorstart

We zijn superdankbaar voor onze nieuwe taalteamleider Portugees, Alfa Wijnveen. Juist in deze coronatijd meldde zij zich aan. Alfa is geboren in Angola en groeide op in Portugal. Ze is getrouwd met een Nederlander en woont in Nederland. 

Alfa heeft de Bijbelbasiscursus en de cursus over het Leven van Jezus vertaald in het Portugees. De eerste vrijwilligers om mentor te worden hebben zich aangemeld en worden nu opgeleid. Designers werken aan de eerste honderd dia’s met Bijbelwoorden voor op Facebook. De vijftig belangrijkste blogs met vragen en antwoorden worden in het Portugees vertaald. En dat allemaal in een aantal weken tijd.

Portugees is de zesde taal van de wereld. Wereldwijd spreken 225 miljoen mensen Portugees, onder wie 200 miljoen Brazilianen. Belangrijk dus om in deze taal mensen met het Evangelie te bereiken! GlobalRize maakte al in 2012 een facebookpagina in het Portugees, die nu 280.000 volgers telt. Maar in 2015 stopte het team ermee en plaatsten ze de laatste post. 12.500 volgers van de pagina wonen in Rio de Janeiro, de stad met torenhoge wolkenkrabbers en de bekende sloppenwijken, het wilde carnavalsfeest en de drugsbendes. Hoeveel van die miljoenen mensen kennen Jezus als de Verlosser? Een enorme kans leek verloren te gaan.

Het is dus een ware gebedsverhoring dat Alfa Wijnveen nu de leiding neemt van het Portugese team. ‘Het ontbreekt het werk van God niet aan mensen en middelen.’ Die bemoediging geven we aan het Portugese team mee. We bidden dat velen met het Evangelie bereikt zullen worden. 

Spreek je Portugees en wil je meedoen? Dan is er vast voor jou een plek in dit team. 

Chatmedewerkers horen schrijnende verhalen

Onze leider van het chatteam, Catharinus, vertelt over de impact van het coronavirus op de chat: 'Op onze Engelse chat, krijgen we mensen van over de hele wereld binnen. Het is heel schrijnend om de persoonlijke verhalen te horen van mensen uit bijvoorbeeld Afrika, Azië of het Midden-Oosten. Voor ontelbaar veel mensen betekent een lockdown dat ze niet kunnen werken. En niet kunnen werken betekent geen salaris. En geen salaris betekent geen eten.

Zo vertelde een vader uit Nigeria dat hij niet wist wat hij zijn gezin de volgende dag te eten moest geven. Dan moet je echt wel even slikken en voel je je zó machteloos! Soms voelt bidden dan haast alsof je iemand met een kluitje in het riet stuurt. En toch geloof ik dat God mijn eenvoudige gebed kan gebruiken om ook deze vader te helpen. 

In dit geval was het extra schrijnend. Het gezin was wel lid van een kerk geweest, maar die hadden ze al lang de rug toe gekeerd. De enige die er beter van werd, was de pastor. Naar hen werd niet omgekeken. "De kerk staat vooraan om ons geld op te halen, maar als we hulp nodig hebben, zijn ze niet thuis." Zó verdrietig!

Op zo’n moment ben ik echt verbaasd dat iemand toch nog naar onze chat komt en er toch nog hoop op God is. En er zélfs begrip voor heeft, dat ik alleen maar kan bidden. Eigenlijk voelde het na het gesprek alsof deze vader mij meer geholpen heeft, dan ik hem!'

Nog meer vrijwilligers nodig

Het coronavirus heeft een grote impact op het werk van GlobalRize. Wereldwijd worden mensen geraakt door de crisis en geven dit aan in de gesprekken met onze vrijwilligers. We zijn blij dat we hen de blijde boodschap kunnen verkondigen van de opgestane Heer Jezus. Pinksteren in de praktijk.

Met onze actie ‘Elke dag Pinksteren’ willen we bereiken dat het Evangelie dagelijks in alle talen wereldwijd wordt verspreid. Daarvoor zoeken we nóg meer vrijwilligers, die het hart zijn van onze zendingsorganisatie. Daarnaast vragen wij christenen om gebed voor het bereiken van mensen die nog nooit van Jezus Christus hebben gehoord. Donateurs kunnen voor € 2,50 een Bijbelcursus cadeau doen. Cursisten worden hierbij door onze mentoren persoonlijk begeleid van hun beeldscherm naar een plaatselijke kerk.

+31 (0)525 795 002
info@globalrize.nl | www.globalrize.nl

     

Anbi
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid