Inhoudsopgave

  • Ex-moslim brengt het evangelie vanuit Kuknoorpally
  • Winston uit Ghana: 'Mijn geloof is gegroeid'
  • Jong Roemeens-Nederlands stel leidt Roemeens taalteam

Beste lezer PKN Wemeldinge,

Het jaar 2020 is een heel bijzonder jaar. Hopelijk gaat het je goed qua gezondheid. Veel mensen verkeren in onzekerheid over de toekomst en het kunnen moeilijke tijden zijn. Ook voor GlobalRize is het een bijzondere tijd. Het werk groeit mede vanwege corona bijzonder snel. Er worden veel bijbelcursussen gedaan en chatgesprekken gevoerd. Ook zien we een forse groei van het aantal talen waarin we actief zijn.

Het gaat niet altijd vanzelf goed met nieuwe talen. Het is vrijwilligerswerk en ook nog eens op grote afstand. Soms dreigt het vast te lopen. Het Roemeens is zo’n voorbeeld van een taalgebied waarin het lastig leek te worden om het werk uit te bouwen. Plotseling kwam er uit onverwachte hoek een oplossing. Zoals zo vaak. GlobalRize is Gods werk. Hij voorziet en vaak op wonderlijke wijze.

Om ons groeiende werk een bredere basis te geven, zijn we op zoek naar uitbreiding van onze achterban. We vragen je daarom om onze nieuwsbrief door te sturen en waar het kan een goed woord over het werk van GlobalRize te spreken.

Veel leesplezier!
Frans de Lange
operationeel directeur

Ex-moslim brengt het evangelie vanuit Kuknoorpally

‘Ik spreek Afrikanen, Aziaten, en mensen uit heel India die allemaal op zoek zijn naar God en hongeren naar het evangelie,’ vertelt GlobalRize-mentor Shaik Nagoor Saheb (29). Hij begeleidt bijbelcursisten en bedrijft wereldwijd zending vanuit het Indiase Kuknoorpally. De geboren moslim volgt Jezus en noemt zichzelf Azaad, wat vrijheid betekent. ‘Ik ben vrij in Christus,’ getuigt hij. Azaad betreurt het dat er weinig werkers zijn, hoewel er veel werk is in Gods koninkrijk. Tegelijk voelt hij zich bevoorrecht dat hij, via internet, wereldwijd het evangelie van Jezus Christus mag delen en bijbelcursisten in contact kan brengen met een bijbelgetrouwe kerk.

Moskee uitgezet
Als vijftienjarige werd Azaad de moskee uitgezet toen hij een toespraak hield over de ‘medicijnman’ Jezus Christus. In de moskee bestudeerde Azaad de Koran en las over Jezus de genezer. Azaad hoorde ook over Jezus in de katholieke kerk waar hij samen met zijn moeder naartoe ging, omdat die kerk haar geholpen had nadat haar echtgenoot vertrokken was. ‘Wie is Jezus en wat betekent hij voor ons?’ vroeg Azaad aan de imam, maar die kon hem geen bevredigend antwoord geven. ‘Het is moeilijk om vanuit het moslimgeloof christen te worden,’ weet Azaad.

In Jezus’ naam
Op zijn zestiende, toen hij IT-student was, kwam Azaad tot geloof en ging hij zijn persoonlijke Redder Christus volgen. Een visioen over het sterfbed van zijn opa speelt hierin een grote rol. Hij ziet hoe moslims dwingen zijn opa een schuldbelijdenis af te leggen, vlák voor zijn dood. Maar zijn grootvader kon die belijdenis niet afleggen omdat zijn tong weigerde.

Winston uit Ghana: 'Mijn geloof is gegroeid'

Een van de vele studenten die Azaad uit India als mentor begeleidde, is Winston uit Ghana. ‘Ik deed vooral waar ik plezier in had en leefde niet echt als christen. Door de cursussen begon ik te begrijpen hoe een christelijk leven eruit hoort te zien,’ vertelt Winston. 

Groeien
‘Op een dag was ik wat aan het rondkijken op internet en zag ik dat er bijbelcursussen gratis werden aangeboden, die ook voor gelovigen geschikt waren. Dus meldde ik me aan en begon aan de cursus. Wat een fantastische lessen! Ik leerde heel veel over het Oude Testament, over de schepping en de eerste mensen. Mijn geloof begon te groeien.’ 

Leven van Jezus
‘Ik begon aan een tweede cursus die over het leven van Jezus ging, met een andere mentor. Ik leerde veel over de geboorte van Christus en Zijn hele leven, over Johannes de Doper en de nieuwe schepping. Ook het christelijke leven kwam aan de orde. Steeds beter begon ik te begrijpen hoe ik als christen moet leven. Dat is belangrijk, want voorheen deed ik vooral waar ik plezier in had en leefde ik niet echt als christen, terwijl ik dacht dat ik goed bezig was.

Ik ben ontzettend blij dat ik deze cursussen heb kunnen doen; ze hebben mijn geloofsleven veranderd. Grote dank aan de mentoren die mij begeleid hebben en alle medewerkers van GlobalRize die die zich inzetten voor de verspreiding van het evangelie.’

Jong stel neemt leiding Roemeens taalteam over

Roemeens-2.jpgNa een jaar van stormachtige groei stokte het werk in het Roemeense team wat. Eusebiu, de teamleider, legde zijn werk neer en dat had zijn weerslag op het team. Hij had een baan gekregen, was getrouwd en kreeg een bediening in de kerk. Allemaal goede redenen om te stoppen, maar het toont aan hoe kwetsbaar het voortbestaan van ons werk kan zijn. Arjan Vaders, onze taalteamleider, deelde zijn zorgen tijdens onze wekelijkse bidstond. Wat bleek: een van onze medewerkers kende ‘toevallig’ een jong Roemeens-Nederlands stel! 

Openheid
Dit echtpaar woonde ook nog eens letterlijk om de hoek, één minuut van ons kantoor: Daniel en Else Mic. Else woonde een deel van haar jeugd in Roemenië, waar haar ouders als zendelingen werkzaam waren. Ze leerde er de Roemeense Daniel kennen en trouwde twee jaar geleden met hem. 

‘Er is onder Roemenen meer openheid voor het evangelie dan onder Nederlanders,’ constateert Else. ‘De mensen groeien daar vaak op met de orthodoxe tradities. Het gaat meer om religie dan om een persoonlijke relatie met God. Maar door de religie hebben veel mensen al wel een soort basis waardoor ze geloven dat God bestaat.’ De Roemeense facebookpagina telt nu 30.000 volgers. Daniel is actief met het plaatsen van foto’s met bijbelteksten op de pagina. Via dit platform krijgen ze best veel vragen over het geloof. ‘Laatst vroeg iemand hoe het kan dat de duivel niet is omgekomen bij de zondvloed, ten tijde van Noach. Bij zo’n vraag krijg je de kans om veel over de Bijbel uit te leggen.’

Uitbreiding nodig
Else is bezig met het vertalen van artikelen over de Bijbel in het Roemeens. Op termijn hopen ze het werk verder uit te breiden en ook cursussen aan te kunnen bieden. Vanzelfsprekend zijn daar mensen voor nodig; buiten Else en Daniel telt het team nog één iemand. Uitbreiding is nodig. 

Zowel Daniel als Else draagt het Roemeense volk een warm hart toe. Al twee jaar lang zijn ze er in gebed mee bezig hoe ze God kunnen dienen. Daniel is, naast zijn werk als electricien, veel bezig met bijbelstudie en theologie. Hij en zijn vrouw denken eraan om in de (nabije) toekomst naar Roemenië terug te keren om het evangelie daar uit te dragen. En voor het werk als taalteamleiders zou het wel eens handiger kunnen zijn om daar te wonen, hoe fijn het ook is dat ze nu op maar één minuut van het kantoor zitten…

+31 (0)525 795 002
info@globalrize.nl | www.globalrize.nl

     

Anbi
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid