Inhoudsopgave

  • Sara reist honderden kilometers om onbereikten te bereiken
  • GlobalRize stelt ranglijst onbereikte volken op
  • Chatbot Solomon probeert antwoord op levensvragen te geven

Beste lezer,

Niets is zo veranderlijk als het weer zeggen ze wel eens. Vorige week zondag waren we aan het schaatsen en een week later genieten we van de heerlijke lentezon, terwijl we de vogeltjes horen fluiten.

De lente is altijd een mooi symbool van hoop: bloemetjes beginnen te groeien, er komen knoppen aan de bomen en er worden lammetjes geboren. Er komt nieuw leven.

Ook GlobalRize is met iets nieuws gestart: een ranglijst van de 21 meest onbereikte landen ter wereld. Op deze manier willen we aandacht vragen voor de gebieden waar het Evangelie het minst onder de aandacht wordt gebracht. Met natuurlijk het doel om daar wat aan te doen. Daarover meer in deze nieuwsbrief.

Ook in deze nieuwsbrief het bijzondere verhaal van een van onze mentoren uit India, die de online basisbijbelcursus uitprint en hiermee honderden kilometers door het land reist om evangelisten te ondersteunen.

En als laatste brengen we onze chatbot Solomon nog eens onder de aandacht. Bij deze chatbot is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor persoonlijk contact. Dit leverde het afgelopen halfjaar 74 gesprekken op met 68 verschillende mensen, uit 34 landen. Een mooie tool dus om in contact te treden met mensen en het Evangelie te brengen!

Hartelijke groet,
André

Dank-en gebedspunten

  1. Dankbaar dat de 21-landenactie zo goed ontvangen wordt.

  2. Dankbaar voor het werk voor GlobalRize dat blijft groeien.

  3. Gebed voor de voortgang van de SEO (hoger in Google komen). Graag gebed voor wijsheid hierin.

Sara reist honderden kilometers om onbereikten te bereiken

Een van onze mentoren uit India, Sara (niet haar echte naam) doet iets waar we nog niet eerder van gehoord hebben: ze print de online bijbelbasiscursus uit en reist er honderden kilometers mee door het land. 

Sara constateert dat evangelisten uit afgelegen gebieden weinig (bijbel)kennis hebben en de toegang tot internet vaak moeten missen. Ze besluit deze mensen onderwijs te gaan geven met behulp van uitgeprinte lessen van de Bijbelbasiscursus in de lokale taal van de mensen. 

Sara heeft een universitaire opleiding gevolgd en heeft een goede baan. Maar ze wil maar een klein deel van de week aan haar betaalde baan besteden, zodat ze meer kan doen in Gods Koninkrijk. Haar man steunt haar in het werk en samen reizen ze honderden kilometers met vreugde, in het vertrouwen dat de Here voor Zijn werk zorgt. Hier volgt een kort verslag.

Zeven evangelisten

Op 16 januari 2021 begint Sara met een Bijbelbasis-klasje. Ze noemt het haar offline bijbelschool. Zij print hiervoor de verschillende lessen van de cursus uit en neemt die mee naar een gebied waar geen computers beschikbaar zijn. Zo geeft ze aan verschillende mensen live les. Aan deze cursus doen zeven evangelisten mee, die in verschillende gebieden werken. Ze worden erg bemoedigd door haar uitleg en beginnen meteen met de cursus.

Daarna reist ze naar een andere staat door om ook daar de cursus te introduceren. In dit gebied zijn hardwerkende jonge evangelisten actief, die te maken hebben met onderdrukking door de overheid. God geeft haar een mooie ontmoeting met deze helden van Christus. Tijdens de vier dagen van haar verblijf ontmoet ze verschillende pastors en evangelisten en deelt ze kopieën van de cursus uit. Op 30 januari gaat ze weer op pad, naar een gebied waar ze tien evangelisten uitleg geeft.  

Zelfstandig

Nadat ze de evangelisten een introductie geeft over de cursus, moedigt ze hen aan de cursus eerst zelf helemaal af te maken. Daarna kunnen ze de cursus weer kopiëren en deze aanbieden aan hun gemeenteleden.

Inmiddels heeft ze voor drie verschillende gebieden een lokale coördinator aangewezen, die dit werk zelfstandig kunnen voortzetten. Naar sommige pastors verstuurt ze ook audio-opnames met uitleg van de verschillende lessen.

Verre noorden

Het is prachtig om te horen hoeveel moeite Sara en haar echtgenoot doen om deze mensen te bereiken. Ze voorzien hiermee in een behoefte, want er is veel interesse voor de cursus. Sara wordt geholpen door Azaad, de ex-moslim over wie we eerder schreven. Ze zorgt dat cursisten die met goed gevolg de cursus afmaken een certificaat krijgen. Dat betekent veel voor deze mensen, die vaak weinig opleiding genoten hebben. 

Ze vraagt ons dan ook God te danken voor deze rijke zegen. Tevens vraagt ze om gebed, omdat het voor veel evangelisten lastig of onmogelijk is om de cursus te kopiëren. Zij moeten dan telkens ver reizen en kosten maken om verder te kunnen met de cursus.

Ook is het haar verlangen om het evangelie in het verre noorden te brengen, omdat daar nauwelijks of geen christenen wonen. Dat is meer dan 1500 km verwijderd van haar woonplaats!

  • Bid voor Sara en haar man, en voor de evangelisten die de cursus willen doen of verspreiden, maar die geen toegang hebben tot een kopieermachine

GlobalRize stelt ranglijst onbereikte volken op

Dit jaar stelt GlobalRize voor het eerst een ranglijst samen met volken die nauwelijks toegang hebben tot het evangelie. Bovenaan de lijst prijkt India.  

De Indiër Rhitwik Choudhyry is dankbaar dat hij bij Jezus hoort. Hij was hindoe maar als hij op Facebook rondneust, wordt hij geraakt door het evangelie van de Here Jezus. Bij Amazon bestelt Rhitwik een kruisje en een Bijbel. Hij bestudeert de Bijbel met een mentor van GlobalRize en laat zich dopen.

'Onze Redder wil dat meer mensen verlossing ontvangen', weet Rhitwik, die dat prachtig vindt. 'Mijn nieuwe buren zijn hindoes, en weten dat ik christen ben. Een van hen vertelde me dat ze mee willen doen aan een viering in de kerk. Mooi toch? Ik had dit gebaar nooit van hen verwacht. Ja, het is allemaal vanwege mijn Heer: het zijn Christus’ zegeningen!'

No Choice

Rhitwik Choudhyry vertelt zijn buren het evangelie van de Here Jezus, waar hij vól van is. Maar veel mensen hebben geen christelijke buren, familieleden of dorpsgenoten en ze wonen in landen waar nauwelijks wordt geëvangeliseerd.

GlobalRize stelt dit jaar voor het eerst een landenlijst samen met volken die het evangelie van de Here Jezus niet of nauwelijks hebben gehoord. De lijst is gebaseerd op cijfers van The Joshua Project, dat zich richt op het verzamelen en verspreiden van informatie over etnische groepen met de minste toegang tot het evangelie. Samen met 15 andere zendingsorganisaties (waaronder Wycliffe, Missie Nederland en Frontiers) maakt GlobalRize deel uit van het platform No Choice, om aandacht te vragen voor de minst bereikte mensen op de wereld – mensen die het evangelie nooit op zo’n manier gehoord hebben dat ze de kans hebben gehad Jezus te gaan volgen.

3,2 miljard mensen

Wereldwijd zijn 3,2 miljard mensen niet bereikt met het evangelie, van wie 2,8 miljard op de ranglijst staan van 21 landen die GlobalRize publiceert. Ze tellen elk minimaal 25 miljoen mensen die wonen in bevolkingsgroepen met minder dan vijf procent christenen, waardoor ze nauwelijks kans hebben het evangelie van Christus te horen.

'De kans is klein dat Afghanen, Indiërs of Pakistanen via een familielid, buurman of stadsgenoot het evangelie horen', zegt directeur Marten Visser. 'Wij willen juist hén bereiken met het evangelie.'

  • Bid dat veel mensen uit onbereikte landen gaan beginnen aan een bijbelcursus

Chatbot Solomon probeert antwoord op levensvragen te geven

Solomon logo.pngHoe kan ik een zinvol leven leiden? Wat is liefde? Bestaat God? Waarom is de hemel blauw? De chatbot Solomon probeert op al deze vragen een antwoord te geven. 

Sinds een paar maanden adverteert GlobalRize met Solomon om te zorgen dat mensen ons kunnen vinden wanneer ze levensvragen hebben. De laatste paar weken worden onze advertenties anderhalf keer zo vaak getoond en wordt er ruim twee keer zo vaak op geklikt. Dat betekent niet alleen dat de onderwerpen meer in trek zijn, maar ook dat onze advertenties meer aanslaan. Vooral vragen als ‘wat gebeurt er na de dood?’, ‘gaan huisdieren naar de hemel?’ of ‘wanneer is het einde van de wereld?’ doen het goed.

Mensen kunnen in de chatbot ook aangeven persoonlijk contact te willen. Dat levert mooie contacten op. Achter Solomon zit namelijk een team vrijwilligers dat probeert 24/7 beschikbaar te zijn om mensen te helpen met levensvragen.

Eenzaam

Zo hadden vrijwillgers uit ons chatteam contact met Sheihu, een jonge moslim uit Oman. Hij vertelde dat hij zich eenzaam voelde. Hij was erg zoekende. Zijn ouders zijn moslim, maar hij zelf gaf aan nergens in te geloven. Toch bezocht hij wel eens een kerk, vertelde hij. Maar echt luisteren naar wat er gezegd werd, deed hij daar niet. Het gesprek maakte hem toch wel meer nieuwsgierig. Hij beloofde de Bijbel-app op zijn telefoon te zetten en eens in de Bijbel te gaan lezen.

34 landen

Het afgelopen halfjaar heeft Solomon ons 74 gesprekken opgeleverd met 68 verschillende mensen uit 34 landen uit Europa, Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. De meeste van de gesprekken gingen over algemene onderwerpen zoals rijk worden, relatieproblemen, seksualiteit, verveling of informatie over bepaalde onderwerpen. Solomon is ontwikkeld door GlobalRize in samenwerking met DND Foundation.

  • Bid dat Sheihu Gods liefde mag ontdekken in Zijn woord en tot geloof mag komen in de Here Jezus

+31 (0)525 795 002
info@globalrize.nl | www.globalrize.nl

     

Anbi
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid