Inhoudsopgave

  • GlobalRize presenteert gloednieuw magazine
  • Daniël uit Nepal: ‘We blijven Gods Woord delen’
  • Whatsappgroepen als ‘een lichtstraal uit de hemel’
  • Nieuwe huisvesting GlobalRize: een antwoord op gebed

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief lees je over de enorme impact van corona en hoe kerken in verschillende delen van de wereld daarmee omgaan.

In Rwanda komen gemeenteleden ondanks de strenge lockdown toch bij elkaar samen: in Whatsappgroepen! Zou het ook iets voor Nederlandse kerken zijn? Daniël uit Nepal vertelt over de nijpende situatie in zijn land vanwege corona. Meer dan ooit hebben mensen de hoop van het evangelie nodig.

GlobalRize presenteert een gloednieuw, gratis magazine boordevol boeiende verhalen. En ten slotte kun je lezen over onze grote plannen: we hebben een etage gekocht van een kantoorpand in ‘t Harde. Het moet nog wel gebouwd worden...

Met vriendelijke groet,
André Scholten

Bestel en lees het GlobalRize Magazine

magazineGlobalRize presenteert een gloednieuw magazine met de 21 landenlijst, een sonnet van Rikkert Zuiderveld en indrukwekkende getuigenissen. Chatter Arie bemoedigt een Filipijnse die geen Bijbel heeft en taalteamleider Ephrem brengt het evangelie via Facebook, WhatsApp, Instagram, Telegram, Messenger, Imo en Fiber. Lees en raak betrokken bij ons wereldwijde zendingswerk…

Bekijk hier de video over het magazine en bestel gratis een aantal exemplaren om in je kerk of onder familie en vrienden uit te delen. 

Bestellen via e-mail kan ook: secretariaat@globalrize.nl. Graag aantal en adres in de e-mail vermelden.

Daniël uit Nepal: ‘We blijven Gods Woord delen’

Nepal_2In het arme Nepal woedt een besmettelijke variant van het Covid-19 virus waardoor elke dag duizenden mensen geïnfecteerd worden. Daniël, ons contact in Nepal, schrijft ons: ‘Door deze situatie realiseren christenen in Nepal zich echt dat God onze enige Schuilplaats en hoop is.’

Het land zit in een strenge lockdown. Ondanks dat grijpt corona om zich heen met een snelheid die Nepal nauwelijks aankan. De nieuwe variant van het virus is gevaarlijker en besmettelijker dan de vorige. In de ziekenhuizen is onvoldoende plek om al deze mensen te verplegen: er liggen zelfs mensen op de stoep van het ziekenhuis. Er is een tekort aan zuurstof en aan ambulances.

Jonge voorgangers overleden

Daniël: ‘Ook mensen uit onze kerk hebben het virus opgelopen en een aantal van hen is er zo slecht aan toe dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Heel veel mensen die ik ken zijn nu besmet en liggen in het ziekenhuis. Een voorganger uit Pokhara en een andere uit het westen van Nepal zijn overleden, en zij waren nog heel jong… Dit virus heeft het meer dan de voorgaande gemunt op jonge mensen.’ 

Gods Woord en liefde delen

Hij vervolgt: ‘Door Gods genade zijn wij nog steeds veilig en heeft nog niemand van mijn familie symptomen van corona. Hij brengt steeds mensen op ons pad die we kunnen helpen. We zijn weer begonnen om online bij elkaar te komen via Zoom en op zaterdag houden we kerkdiensten die gestreamd worden. Zelfs in deze situatie zijn we niet gestopt met het delen van het Woord van God en Zijn liefde. Het vergt veel van ons allemaal om door te gaan, maar we geven niet op. We bereiken elke dag steeds meer mensen via onze Facebook-pagina.’

Daniël sluit zijn email aan ons af met de woorden:
‘Dank je wel voor je steun en blijf bidden voor ons en onze missie: Gods Woord en Zijn liefde delen met elke Nepalees.’
Laten we dat vooral doen!

  • Bid voor Nepal en bid in het bijzonder dat christenen zoals Daniël het vol zullen houden om hun landgenoten te wijzen op Jezus Christus. Bid om bescherming voor het virus.

Whatsappgroepen als ‘een lichtstraal uit de hemel’

Je moet maar op het idee komen: de bijbelbasiscursus opknippen in 40 stukjes en tijdens de lijdenstijd elke dag een stukje delen in een Whatsappgroep. In Rwanda bleek die dagelijkse boodschap voor veel mensen ‘een lichtstraal uit de hemel’.

Whatsappgroepen in Rwanda_3Normaal gesproken houden kerken in o.a. Rwanda elke dag (!) een dienst in de vastentijd, maar vanwege corona kon dat niet dit jaar. Corona trekt in veel Afrikaanse landen diepe sporen: de armoede is toegenomen, mensen lijden honger, en de kerken zijn al bijna een jaar gesloten. Bij elkaar op bezoek gaan kan haast niet. Met recht kun je spreken van lijdenstijd.

WhatsApp discussiegroepen

Het evangelisatiedepartement van de kerken wilde mensen toch graag bereiken. Toen ze aan het nadenken waren over hoe ze dat vorm moesten geven, kwam er een online conferentie langs over WhatsApp luister- en discussiegroepen. Dat zagen ze meteen als een door God gegeven mogelijkheid om invulling te geven aan de veertigdagentijd!
In no time en met een gevoel van urgentie bereidden ze alles voor. Ze trainden discussieleiders, online, omdat bijeenkomsten vanwege corona niet waren toegestaan.

Groot aantal aanmeldingen

Hoe ging het in zijn werk? Een zendeling ter plaatse, Martin, vertelt: ‘'s Morgens delen de groepsleiders een ingesproken Bijbelgedeelte en een toelichting in WhatsApp en 's avonds wordt er in de groep gediscussieerd. Voor de onderwerpen maken we gebruik van de, door ons in het Kinyarwanda vertaalde, bijbelbasiscursus van GlobalRize.’

Er werden acht regio-gebonden Whatsappgroepen aangemaakt en de verwachting was ongeveer twintig aanmeldingen per groep. Tot hun grote verwondering meldden zich meer dan 850 mensen aan!

Levendige discussies

‘Mensen zijn blij met het contact, het geeft ze een gevoel van verbondenheid met elkaar,’ vertelt Martin. ‘Ook geven ze aan veel te leren van de Bijbel en gevoed te worden. Om het gevoel van een echte bijeenkomst te geven, wordt er begonnen met gebed. Soms wordt er een lied gedeeld. Daarna ontstaan er in de WhatsApp-groepen levendige discussies over het thema van de dag. Na twee uur stopt de discussie en wordt er geëindigd met gebed. Iedereen is zo enthousiast, dat ze de volgende dag weer meedoen.’

Doorgaan na lijdenstijd

En dat niet alleen: de deelnemers gaven aan om ook na de lijdenstijd met deze appgroepen door te willen gaan. Zou het voor Nederlandse kerken ook een middel zijn om mensen te bereiken en betrokken te houden? Wat een mooi voorbeeld van onze Afrikaanse broeders en zusters in Christus.

  • Bid dat de deelnemers van de Whatsappgroepen geestelijk worden opgebouwd en dat ook in veel Nederlandse kerken dergelijke initiatieven worden gestart.

Nieuwe huisvesting GlobalRize: een antwoord op gebed

Al een hele poos is een aantal mensen van onze organisatie bezig met het regelen van nieuwe huisvesting voor GlobalRize. We kregen een aanbod om in ‘t Harde een deel van een nieuw te bouwen kantoorpand te kopen.

Het is een hele uitdaging voor GlobalRize, maar dankzij een paar goedkope leningen is het nu toch mogelijk om deze belangrijke stap te zetten. Dat is een antwoord op gebed. Er moesten diverse hobbels worden genomen en die zijn er ook nu weer richting het bouwproces. De verwachting is echter dat er dit najaar gestart wordt met de bouw en dat we er rond de Kerst 2022 in kunnen.

Nu de details!

nieuwbouw

Wat? Een koop-unit van ca. 400 m2 kantoorruimte begane grond
Waar? In het centrum van 't Harde, direct aan de provinciale weg N309
(Lelystad-Dronten-Elburg-Epe) en nabij de op- en afritten
van de A28, het NS-station van 't Harde en de A50.
Wanneer? Aanvang bouw na bouwvak 2021, oplevering omstreeks bouwvak 2022

Bruisend van activiteit

De ligging van dit pand is werkelijk ideaal: vlakbij de snelweg en bij het treinstation. Met ons deel van dit gebouw kunnen we een plek creëren waar medewerkers, vrijwilligers en stagiaires graag komen om te werken, te overleggen en te ontmoeten. Het biedt voldoende ruimte om naast prettige werkplekken ook in eigen huis activiteiten te kunnen organiseren: gebedsbijeenkomsten, workshops, brainstormsessies, video-opnames, teamactiviteiten etcetera. En het is fijn dat we meteen de juiste voorzieningen kunnen treffen om het gebouw goed toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.

In hetzelfde pand zal o.a. ook een bibliotheek komen en waarschijnlijk een lunchroom/brasserie.

Casco

Het pand wordt casco opgeleverd, dit betekent dat we zelf nog moeten zorgen voor installatiewerk, wanden, vloeren, plafonds, sanitair etcetera. Er zal in het najaar van 2022 dus nog heel wat geklust moet worden om er hopelijk rond kerst in te kunnen trekken. We merken dat God voorziet: een architect, uitvoerder en installatietechnicus bieden hun diensten nu al gratis aan!

  • Bid dat de bouw zo snel mogelijk zal starten, en dat dit gebouw tot zegen zal zijn.

Wil jij ook online levens veranderen?
Geef je dan op als medewerker kerkelijke kaart of medewerker Instagram!

+31 (0)525 795 002
info@globalrize.nl | www.globalrize.nl

     

Anbi
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid